Friday, December 5, 2008

iman strength vs cigarro..





salam sahabat2 sekalian...
segala puji bagi Allah yg tidak akan gugur walau sehelai daun di muka bumi ini tanpa pengetahuan-Nya...

hari ni nak share sket ttg story perasaan seorng smoker...

ade la sorang mamat ni, muka nampak baik2 jer tapi sebenarnye dia ni dah jadi smoker selama 7 tahun. bila saya tanya kt dia kenapa dia merokok, dia x dapat nak jawab soalan 2...

"jadi ape gunanya awak merokok kalau awak x tau ape sebabnye?" saya bertanya

mamat 2 termenung seketika..kemudian dia membalas persoalan saya dengan nada yang tenang

"saya mmg la x tau reason saya merokok, tapi saya x bangga yg saya ni seorang perokok. awak tau ke mcm mane caranya nak berhenti merokok ni, faham ke perasaan saya yang fight very hard to stop smoking??"

saya tergamam mendengar hujahnye...

mmg saya ade membaca sajak rekaannye yg lebih kurang begini la..

now i cannot smoke
i lose my lungs
i'm breathless and speechless
coz i luv U not enough
oh ALLAH the most merciful....

mamat 2 dan saya tahu yang dia dah banyak kali cuba berhenti merokok namun gagal di tengah jalan..
ade 7 jam, 2 hari, seminggu, sebulan setengah...tapi akhirnya smoking semula...

antara kejayaan mamat 2 yang saya tahu ialah pada bulan pose yang lepas, dia berjaya hanya menghisap 3 batang rokok jer sepanjang sebulan puasa means equal to 30 days..
mamat 2 ade cakap pada saya

"Allah, hebatnye bulan Ramadhan ni, aku diberikan kekuatan olehNya untuk menahan diri dari merokok...bila nak sampai ramadhan berikutnye,rindunya aku pada rahmatMu ya Allah...."

ready 2 QUIT & be a CHAMP!!!!!

95% of people who try to quit without any help, were unsuccessful. The average smoker takes about 5 to 7 attempts to quit before putting out the cigarette for good. So even if at first you don't succeed, learn from your previous attempts, then try and try again.

ayat di atas menjadi motivasi kepada mamat ni nak berhenti merokok

tapi masalahnya dia termasuk dalam yang 95% 2 coz mmg xde sape nak help dia untuk stop..
why dis happen??
becoz kawan dia yang baek2 ni pun xtau yg dia ni smoker,so cmane nak tegur..kalau nak suruh member2 yg satu kepala,yang sama2 smoker nasihat soh berenti,sampai ke tua la jawabnye xde..

Studies have shown that quitting with medication and support from doctors, pharmacists and LOVED ONES will significantly increase your chances of quitting successfully.

kenapa Allah memilih seseorang itu menjadi perokok?
adakah Dia x sayangkan individu itu...

kata sahabat saya
Allah Maha Pengasih dan Penyayang atas setiap hamba dan makhlukNya including manusia skali la...juz cuma manusia itu yang tidak meletakkan prioriti dalam jiwanya untuk mencintai Allah sebagai yang paling utama

so,kalu macam 2,in case of mamat tadi how he want to stop smoking kalau kekuatan iman dia masih belum sempurna..??

everybody has their own fight!!!

do u have one???

sama2 kita renungkan...

11 comments:

Adibah S said...

Kak Dibah tau ada sorang tu smoker..

but addiction yang dikurangkan adalah lebih baik daripada tak ada usaha lansung untuk berhenti.

Ya, orang yang non-smoker tak tahu rasa addiction tu.

Tapi bila akak pikir semula pahala yang diberi kepada orang yang berjaya melawan nafsu (iaitu ujian rokok) adalah lebih banyak daripada orang yang tak ada ujian tu, akak jadi jeles.

Itulah kelebihan smoker. Allah tidak akan memberi beban kepada seseorang itu dengan beban yang tidak mampu ditanggung olehnya.
(Akak lupa dalil ni ayat ke berapa, drpd surah al-baqarah)

Believe urself.

fit@blonc said...

"itulah kelebihan smoker"
haha,agak lawak la ayat ni..
tapi skang ni ade desas desus yg rokok akan difatwa haramkan di malaysia..
moga kalau usul ni berjaya, akan ramai la orang berjaya berenti merokok ye kak..

Adibah S said...

Fatwa haram itu betul. Itu usaha orang lain. Tapi ini lagi satu usaha perokok sendiri yang akak nak bagitahu.

Solat Malam / Qiamulail. Ya, ia amat berkesan. Temuilah keajaiban solat malam yang dapat memberhentikan perokok daripada terus mengisap.

Pernah dalam satu artikel akak baca. Susahnya seseorang itu untuk bangun bersembahyang sebenarnya bergantung kepada berapa banyak dosa yang ditanggung olehnya.
(tidak kiralah solat sunat atau fardhu, bangun di sini bermaksud bangun drp tidur)

Fight 4 ur right! Chayyok3x InsyaAllah.

the hazim said...

blog wajah baru ya..

fit@blonc said...
This comment has been removed by the author.
حزيفه.org said...

Ubat hati :

Baca Quran dengan maknanya
Qiamullail
Berkumpul dengan solihin
Banyakkan berpuasa sunat
Banyakkan zikir di tengah malam

Merokok juga salah satu dari penyakit hati, hasutan syaitan durjana. Semoga kita semua dipelihara dan diteguhkan iman oleh Allah s.w.t. . Jadikan nikmat kesihatan dan iman sebagai pengukuh dakwah antara kita insyaAllah.

Anonymous said...

hm,bile dah ketagih mmg sush nak stop..mcm minum nescafe gak...puncanya sbb dah skali mencuba atau nak merasa,lastly jadi ketgih..hm,xde maknanya nak samakan rokok dgn nescafe,nescafe bukn bhy...spe kate??
kandungan caffein dlm nescafe boleh menyebabkan byk perkara buruk dlm kesihatan badan kita..
apa yg sy nak kaitkan dkt cni..sy seorg yg sgt benci pada perokok suatu ketika dulu.tau je org tu merokok mule la perspektif negatif yg timbul....sbb sy xpernah terfikir yg sesusah itu utk berhenti dr ketagihan rokok. tp artikel ni dah membuka fikiran sy bhw nak menghilgkan ketagihan itu sush...dan sy melaluinya... erm..jgn slh fhm..
sy ketagih nescafe..bole dikatakan 'hantu nescafe' la...hihi..
so,sy pernah cuba utk stop minum atau minum sekali sekala je,tp xmmpu,stil kne minum 1 hr sekurg2nya 1 cwn...huhu..(~_~)

ape2 pun...pd mereka2 yg dlm percubaan utk berubah kpd yg baik still u go on n don't give up..p(^_^)q

fit@blonc said...

thanks anonymous & huzaifah..
coz bagt coment yg menarik..

kpd a.hazim,sebenarnya nk jadikan blog ni mcm 'diari'..mcm yg kwn2 sy yg otai blogger buat,tapi nak menaip ni malas sangat,so post sebulan skali je la..

qudwah_humaira said...

merokok membahayakan kesihatan..tu sume orang tau...

merokok susah nak cari isteri solehah..sebab isteri solehah nak anak soleh solehah..

dan kalau nak anak soleh solehah..kena dapat suami soleh..

suami soleh x kan merokok..
(^_^)

fit@blonc said...

berhenti merokok kerana seseorang...bila orang tu dah 'pergi' maka dia akan kembali merokok
tapi kalau berhenti merokok kerana Allah, pastilah Allah itu yang Maha Hidup dan Kekal Abadi...
kalau berhenti kerana nak kawin, bila dah bercerai isap semula...
tapi kalau atas dasar keteguhan jiwa dan iman,insyaAllah istiqamah..

papelah
peace no war.

MAHARCINTA said...

kalau berjaya memulakannya, tidak mustahil untuk berjaya juga menamatkannya..(.jauh atau dekat..susah atau payah..Allah itu satu, motivasi untuk hidup dan matimu..(n_n)
Rasululullah SAW bersabda : "Sesunggunya iman itu dijadikan di dalam diri salah seorang di antara kamu adalah sebagaimana pakaian dijadikan maka mohonlah kepada Allah agar Dia memperbaharui iman di dalam hatimu.." (HR Al-Hakim)