Sunday, December 14, 2008

orang kawin,kita pun nak kawin...

salam semua...

hari nie aku dah anta survey melalui sistem pesanan ringkas(sms) kepada puluhan (mayb ratusan)kawan2 yg guna no. 012/017

reasonnye aku bosan dok lepak2 tyme cuti nie n xtau nak wt pe..lgipun maxis dah bagi 5 rat mesage percuma..so rugi la kalu aku x guna..

ayat dalam survey yg ak sent kt budak2 ni berbunyi lebih kurang mcm ni la..

"so,ape pandangan awak ttg bercinta sebelum kahwin..?"

antara feedback (pandangan)yg aku dpt ialah:

1) salah anta mesej ke ni?(kalu dak laki,pasal aku guna istilah 'saya')
2) pandangan serius
3) pandangan normal
4) bagus la...
5) ok je kalu boleh kawal diri.....agama...bla2...
6) pandangan individu (means terpulang pada individu terbabit)

dan banyak lagi la aku x sempat nak tulis,yg sedihnya ade yg tanya "ni no. sape ye?"
pergh,2 yg buat wa bengang jer..no. member dorang x save..tp xpe wa understanding..

last friday,aku sbg anak soleh terpaksalah ngikut ma & pa p balik kampung (ipoh) coz dua pupu aku kawin...slalu adik bongsu yg kena ikut tp dia dah stat keje plak kali ni(keje lepas spm sambil nak tunggu result)..

malam sblum walimatul'urus aku lepak rumah mak su dulu,dalam pada tengok tv 2 sambil bermesej (dengan muka tersengih2) tiba2 aku kena sound ngan tok andak aku..ape dia habaq

"khairie(nama samaran ak kt kmpung belah ayah)...jangan dok pikir nak bercinta dulu tyme blaja nie,carik keja dulu tolong mak hang ni,jangan jadi mcm abg2 & akak2 hang 2 semua..
lepas grad terus nak kawin.."

tok andak aku adalah bekas ustazah...banyak ilmu dan boleh berbahasa arab...
skali ak tersengih2 layan mesej,dia ingat aku tengah mesej dengan awek daa...
tapi sbnarnya bukan..

walaupun bukan aku tetap terpukul dengan kata2 nya itu...
fuh,mcm mane nie...?
kawan2 yg sebaya dah ade yg bertunang...dah ade calon..
kalu yg dok kampung 2 dah ade yg kawin pon..
orang kata x baik kawin lewat nanti anak kecik lagi kita dah tua, susah la nak jaga..

teringat aku plak dengan kata2 ustaz azhar idrus yg menghuraikan hadis nabi
"bila kita berkahwin ni dapat memejamkan mata,aghaddu ni maksudnya dapat memejamkan mata.bukan pejam mata masa berjalan nanti terlanggar tiang pulak..maknanya dapat menundukkan pandangan,xde la bila muslimat lalu jer..mata kita pun mula la nak scan dari atas sampai bawah"
(hehe,yg ujung 2 campur ayat ak sendiri)

secara peribadinya,aku mmg kalu boleh nak kawin awal la...
tapi bila aku kira2 balik mmg paling tidak dalam tangan kena ade 20 kilo la (kalu kawin ngan graduan & kos walimatul 'urus kt selangor)
so,plg awal pun umur 25 la...

hhmm..tapi sebelum kahwin aku perlu menyelesaikan satu misi terpenting dulu dalam idup aku..

ape dia?

lu pikir la sendiri

bangunan MUCED,
fakulti sains UM,
15:30

2 comments:

the hazim said...

salam..hang dok watpa kat MUCED tu..?

mak bapak aku pun ada ckp la macam tok andak hang..jgn lepas grad truih kawin ja...kita kena balas dulu jasa mereka. lebih2 lagi kalau mereka yang byk kluar duit pada kita...bukan maksudnya dah kawin tu takleh balas jasa, tapi komitmen kita sudah terbahagi dua lah. iaitu anak dan suami..mak ayah kita pun nak bermanja dgn kita jugak at least kita dapat spend gud time bersama mereka bagi menghargai dan memnuhi komitmen dan kasih sayang spenuhnya dari anak..apa pendapat hang?

fit@blonc said...

bagus3...
betul3...
nyesal pulak x blaja rajin2 dulu(sem2 lepas),kalu x dah boleh grad sem depan...
hehe,maybe ad hikmahnya..